Kulcs-tartó Program

Ne veszítse el az otthonát! A Kulcs-tartó Programban ingyenes jogi és szociális tanácsadással segítünk azoknak akiknek adósság, jelzáloghitel, jogi problémák miatt veszélybe került a lakhatása. A bankhiteleket érintő elszámolással és forintosítással kapcsolatos kérdésekben a Kulcs-tartó + PLUSZ Program segít!

Aktuális információk az elszámolásokkal és a forintosítással kapcsolatban

2015/02/16. - írta: giola

mire kell figyelni?

Két hét múlva elkezdik postázni az első elszámolásokat a bankok, de ahhoz, hogy rendben megkapjuk az elszámolásokat, és legyen időnk panaszt tenni, fontos, hogy a címünket jól tudja a bank.

Azok a pénzügyi intézmények, akik nem indítottak pert a Magyar Állammal szemben a szerződéses kikötéseik tisztességességének megállapítása iránt, vagy azok, amelyeknek a perei már lezárultak, 2015. március 1. és 2015. április 30. között adják postára az elszámolásokat. Tehát ha olyan deviza alapú és forintban törlesztett hitelünk, kölcsönünk vagy pénzügyi lízingszerződésünk van, amely érintett az elszámolással, akkor elképzelhető, hogy március első napjaiban már megkapjuk az elszámolást, és ugyanabban a levélben a forintosítással kapcsolatos információkat is.

A forinthitelek és a devizában nyújtott és törlesztett hitelek esetében az elszámolást 2015. augusztus 1. és 2015. szeptember 30. között kell megküldeni. Az olyan pénzügyi intézményeknél, akik pert indítottak a Magyar Állammal szemben, a határidők elcsúszhatnak, nekik a perek lezárulását követő 60 napon belül kell elszámolniuk. Az, hogy egy adott pénzügyi intézmény indított-e pert, az a saját honlapjáról derül ki, ott tudjuk ezt ellenőrizni, és ugyanott tudjuk azt is megnézni, hogy hol tart a per.

A pénzügyi intézmények ajánlott, tértivevényes levélben küldik meg az elszámolást, arra a címre, ami a nyilvántartásukban jelenleg szerepel. Nagyon fontos ezért, hogy ha megváltozott a lakóhelyünk, akkor azt a lehető leghamarabb jelentsük be a bankunknak! A jogszabály szerint lakóhelyként azt a címet kell bejelenteni, ahová a küldeményeket várjuk. Akkor is érdemes egyeztetni, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy milyen címet tart nyilván a bank.

Ha nem mi vagyunk az elszámolás címzettjei, de az adott hitel vonatkozásában adósok, kezesek vagy zálogkötelezettek vagyunk, akkor kérhetjük, hogy a pénzügyi intézmény tájékoztatásul küldje meg másolatban az elszámolást nekünk is, de ezt kérni kell, nem automatikus.

komment
süti beállítások módosítása