Kulcs-tartó Program

Ne veszítse el az otthonát! A Kulcs-tartó Programban ingyenes jogi és szociális tanácsadással segítünk azoknak akiknek adósság, jelzáloghitel, jogi problémák miatt veszélybe került a lakhatása. A bankhiteleket érintő elszámolással és forintosítással kapcsolatos kérdésekben a Kulcs-tartó + PLUSZ Program segít!

Érkeznek az elszámolások! Amit a határidőkről tudni kell.

2015/05/05. - írta: giola

Határidők - hasznos tudnivalók!

Sokan ezekben a napokban kapják kézhez a pénzintézetektől érkező elszámolásokat, és a deviza alapú jelzáloghitelek forintosításáról szóló értesítést. Az elszámolás és a forintosítás jogszabály alapján fennálló kötelezettsége a pénzügyi intézményeknek, kötelező ezt megtenniük, így a fogyasztóknak alapesetben nincs teendője, a pénzügyi szolgáltató automatikusan kiküldi az elszámolást és az értesítéseket. Van azonban néhány dolog, amire oda kell figyelni, és amelyekben a fogyasztóknak kell lépniük.

Az, hogy ki mikor kapja meg az elszámolást, függ attól, hogy deviza alapú, deviza, vagy forinthitele van. Az elszámolás megküldésének időpontját befolyásolja még, hogy az adott pénzintézet indított-e pert az állammal szemben annak megállapítása érdekében, hogy a szerződéses feltételei tisztességesek voltak. Ezt a tényt minden pénzintézet köteles feltüntetni a saját honlapján, így erről ott tájékozódhatunk. A határidőket a lenti táblázat tartalmazza.

Aki úgy látja a táblázat alapján, hogy már meg kellett volna kapnia az elszámolást, mindenek előtt győződjön meg arról, hogy a pénzintézet ismeri-e a jelenlegi lakcímét. Ha a hitelfelvétel óta a lakcím megváltozott, és nem ez nem lett bejelentve, akkor valószínűleg még a régi címére kézbesítették az elszámolást. Ilyen esetben haladéktalanul jelentsük be az új címünket.

Az elszámolási határidők az alábbiak szerint alakulnak:

deviza alapú (forintban nyújtott és devizában nyilvántartott) szerződéseknél, ha a bank nem indított pert

2015. március 1 – 2015. április 30.

deviza alapú szerződéseknél, ahol a bank pert indított, és annak befejezésére 2015. március 1. után kerül sor

a peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül

forint alapú, vagy devizában nyújtott és nyilvántartott szerződéseknél, ha a bank nem indított pert

2015. augusztus 1 – 2015. szeptember 30.

forint alapú, vagy devizában nyújtott és nyilvántartott szerződéseknél, ahol a bank vagy az MNB pert indított, és annak befejezésére 2015. augusztus 1. után kerül sor

a peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül

komment
süti beállítások módosítása